lördag, maj 27, 2006

Holy shit!

Ebba von Sydow säger (nästan i alla fall) det som ungdomspastorer och andra kristna moralförespråkare försökt att slå in i sina tonåringar i årtionden (hundranden? tusenden?), men aldrig har sagt så här bra! Ebba kommer ju från ett sekulärt perspektiv och behöver inte dra in dimmiga begrepp som "synd" och "helig"(etc.), utan kör en rak argumentering kring varför det är dåligt att dricka sig redlös och klä sig för utmanande: Man får tråkigare, man riskerar att råka illa ut, man blir fulare. Inga konstigheter. Till skillnad från så mycket (inte all, men mycket) kyrklig retorik strålar denna av en verklig tro på det egna budskapet; ett självförtroende som är förutsättningen för hennes ärliga, pekpinnesbefriade argumentation.

För det är väl självklart: den pastor som i sitt inre tvivlar på att Bibelns levnadsregler är så bra, han måste ju ta fram stora släggan. Argumentera auktoritativt istället för att ta sin utgångspunkt i erfarenhet och förnuft.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Fast alla andra blir snyggare!

20/10/07 16:06  
Anonymous Anonym said...

"den pastor som i sitt inre tvivlar på att Bibelns levnadsregler är så bra, han måste ju ta fram stora släggan. Argumentera auktoritativt istället för att ta sin utgångspunkt i erfarenhet och förnuft."

Precis min upplevelse och vad som blivit mitt sätt att leva ut tro, det är inget som finns/funnits i hjärtat, det är något jag lärt mig att så ska det vara.. till slut orkar man inte slå med den där släggan längre, den blir för tung och mn hamnar själv under den. Det är då Jesus kommer...

12/10/08 21:51  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se