lördag, maj 27, 2006

Holy shit!

Ebba von Sydow säger (nästan i alla fall) det som ungdomspastorer och andra kristna moralförespråkare försökt att slå in i sina tonåringar i årtionden (hundranden? tusenden?), men aldrig har sagt så här bra! Ebba kommer ju från ett sekulärt perspektiv och behöver inte dra in dimmiga begrepp som "synd" och "helig"(etc.), utan kör en rak argumentering kring varför det är dåligt att dricka sig redlös och klä sig för utmanande: Man får tråkigare, man riskerar att råka illa ut, man blir fulare. Inga konstigheter. Till skillnad från så mycket (inte all, men mycket) kyrklig retorik strålar denna av en verklig tro på det egna budskapet; ett självförtroende som är förutsättningen för hennes ärliga, pekpinnesbefriade argumentation.

För det är väl självklart: den pastor som i sitt inre tvivlar på att Bibelns levnadsregler är så bra, han måste ju ta fram stora släggan. Argumentera auktoritativt istället för att ta sin utgångspunkt i erfarenhet och förnuft.

fredag, maj 26, 2006

reklam...

... imorgon spelar fina Marching Band (med en jättefin hemsida, klicka på länken) på Bjärka-Säbys sommarcafé, för den som är i närheten. Klockan 19 börjar det. (Det kommer för övrigt vara många fina konserter och andra saker på Bjärka i sommar. Konserterna kan man läsa om här. Övriga programmet läggs upp inom kort)

Och när jag ändå är i gång med promoting: Här debuterar jag som gästbloggare! Det känns stort...

tisdag, maj 23, 2006

Diskussioner om Alexandras uppsats

På Crossnet har en diskussion dykt upp om Alexandras uppsats "Vägen Mittemellan" (som finns att ladda ner här!) Typ 80 inlägg så här långt (gå in på crossnet.se, klicka flow, klicka diskutera, klicka kristen tro, klicka att växa upp i pingströrelsen.)

Och så har någon startat en blogg som heter just mittemellan.

bland motböcker och motbilder

Rick Warren har sålt platina (minst!) med sin bok "The Purposedriven Life", en 40-dagarsguide till ett djupare kristet liv. Den har också har översatts till svenska, betitlad "Att leva med mål och mening" (Libris). Nu kommer "motboken": "The Porpoise Diving Life"! ("Porpoise" ung. delfin), som tar över dag 41, när läsaren Warrens bok har bangat projektet och inte orkar mer. Warrens bok inleds med orden "Det handlar inte om dig." (Livet, alltså). Porpoise inleds istället: "It's all about you."

För de stora sanningarna gäller ofta att också motsatsen är sann. Och Porpoise-författaren Bill Dahl vänder sig mot att hans bok skulle vara en motbok: "Nothing could be further from the truth. I was blessed by Mr. Warren’s book. I have read it three times. If you haven’t read it, you should!"

Kallelsens smala väg går liksom någonstans mellan öknen och eden.

torsdag, maj 18, 2006

om den kristna högern

Det här är en intressant sida. Tor Billgren, journalist som bl.a. bloggar på sidan jet set junta, ägnar en hel blogg åt retoriken i kristen dagspress (Dagen och Världen Idag). Sakligt och bitvis mycket skickligt och insiktsfullt. Det är väldigt intressant att få ta del av ett utifrånperspektiv på det som man själv lever och kanske har vuxit upp med. Här skriver han till exempel om "det manipulativa implicita skrivandet."

lördag, maj 13, 2006

en av oss?

Kanske någon man känner? Frikyrkovärlden är ju som bekant rätt liten ibland. (Och nu menar jag nu inte bloggens huvudperson, utan hon som dyker upp – jag ni förstår när ni läser)

torsdag, maj 11, 2006

Uppsatsen!

Nu finns Alexandras uppsats utlagd på nätet och tillgänglig för den som vill läsa! Jag la ut ett klipp ur den för några veckor sen, det där med "Anna" på Nyhem. Uppsatsen handlar om pingst-kulturen, och vad det kan innebära att leva i denna subkultur (obs: inte en värderande term, bara beskrivande). Hon har lyssnat på Nyhemspredikningar och sen talat med ett gäng "brända" (eller borde vi säga "släkta"?) pingstvänner, och liksom sökt mönster.

Klicka här, och klicka sen på "orden"

En teaser:

Johanna: Jag känner det inte men jag vet det i huvet liksom. Det är också så, tron bygger inte på en känsla den
bygger på ett beslut. Det beslutet som jag har tagit för länge sen och det är kyrkan. Men nu går jag på
känslan och det är fel för du ska inte gå på känslan.
Alexandra: Har man sagt det?
Johanna: Ja, det hör man ju hela tiden: att det är ett beslut. Att tron är ett beslut. Och ”det är inte alltid jag
känner för att gå upp på morgonen men jag vet att jag måste." Det har aldrig handlat så mycket om
vad man känner utan om vad som är. Vad som är sant, sanningen.

tisdag, maj 09, 2006

"mer än en blogg"

SALT, Johanneskyrkan, m.fl har startat en blogg! Roligt! Som vanligt när evangelikalerna är i farten är det genomtänkt och mycket, mycket proffsigt. Man vill vara "ett öppet samtal om vad det innebär att vara kyrkan i vår tid förankrad i den kristna traditionen." Promomailet hotar dock med att det ska vara "mer än en blogg". Illavarslande! Vad mer behövs?

tisdag, maj 02, 2006

tänkvärt

Isobel, journalist och ledarskribent på Expressen, skriver idag på sin blogg:

Acceptansen för den egna skröpligheten är större nu. Vi är alla långt svagare än vi tror. Men det behöver inte vara så farligt. För det finns nästan alltid någon där som fångar. Den insikten ligger som ett täcke runt mina synder. Det går att falla. Det gör inget. Det finns förlåtelse.

måndag, maj 01, 2006

dessa mina minsta

Jag hamnade i samspråk med en av pingströrelsens ciceroner. En äldre herre som gjort mycket för rörelsen, och som dessutom är väldigt skärpt. Vi pratade om dopet, och om hur man skulle göra med de Guds barn som är gravt förståndshandikappade. En ”undantagsfallsfråga” tyckte någon som hörde vår diskussion, men det är ofta genom den typen av frågor som grundläggande värderingar blir tydliga.

Min samtalspartner såg frågan i ljuset av den om barndopet. Logiken blev således: om man döper någon som inte själv har förmågan ta beslutet och meddela sin omgivning om sitt beslut, så öppnar man upp för barndop.

Själv ser jag inte barndopet som förkastligt, möjligen onödigt. Barndopet bygger på uppfattningen att människan från början och av naturen är ond och gudsfrånvänd. Denna inre skada är det som botas genom dopets sakrament. Jag vill snarare betona att människan är skapad till Guds avbild, och således redan av naturen hör Gud till. Frälsningen är inbäddad i själva skapelsen genom avbilden. Detta är skapelseteologi! Att döpa ett spädbarn blir därför överflödigt; man kan gott vänta tills hon är stor nog att själv välja – det brådskar inte.

Men när det gäller människor med ett gravt förståndshandikapp, eller döende spädbarn för den delen, så kommer andra aspekter in. Här kan man inte se fram emot en dag då denne kommer att själv kunna fatta ett beslut om att ta emot den nåd som förmedlas i dopet. Då blir den avgörande frågan: vad är mest naturligt för människan? Om vi har köpt den moderna myten om att de sekulära är det objektiva och neutrala, och att religion och Gudstro är något icke-objektivt, då blir svaret att det mest naturliga är att inte döpa den som inte kan välja. Men om man hävdar att ”drömmen om neutraliteten” är just en dröm – att den aldrig har eller kommer att förverkligas – då blir ett ”Nej” till dopet lika mycket ett val som ett ”Ja”. Vad är mest naturligt för människan: att tillhöra eller inte tillhöra Gud? Tillhörighet! Därför är det riktigt att döpa såväl den gravt förståndshandikappade, som det döende spädbarnet.

Nu invänder någon: Men de tillhör väl Gud ändå, utan dopet? Sant! För alla riter och sakrament gäller att de finns till för vår skull. Gud väljer att verka genom dem men är inte beroende av dem. Men låt mig då stryka under tre saker. För det första: Återigen: om tillhörigheten till Gud är det mest naturliga för en människa, vad finns det för skäl att inte döpa? För det andra: Om vi tror att Gud innesluter dessa sina minsta i sin famn, vad hindrar då att de också döps? För det tredje: Vad händer med oss som församling om vi väljer att inte innesluta de svagaste i vår gemenskap. Nattvarden är förbunden med dopet, och vägrar vi den gravt handikappade dopet kan han heller inte motta nattvarden tillsammans med oss.
Bloggtoppen.se